Komosa ryżowa
KOMOSA RYŻOWA, QUINOA, RYŻ PERUWIAŃSKI jest doskonała na słono, słodko, na śniadanie, obiad, kolację, do sałatek czy wypieków. Ze względów zdrowotnych nazywana przez Inków "ŚWIĘTYM ZIARNEM". Jest pseudozbożem, ziarnem bogatym w skrobie, wartościowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białko. Posiada niski indeks glikemiczny i jest źródłem błonnika, który doskonale wpływa na gospodarkę cukrową i lipidową. Dzięki zawartości flawonoidów, w tym szczególnie kwercetyny, chroni przed starzeniem się organizmu i rozwojem wielu chorób.
Stosowana w diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CIECIERZYCĄ I VEGE FETĄ
Składniki:
Przygotowanie:
Komosę opłukać na sicie i gotować w szklance wody przez 15 minut. Składniki pokroić i wszystko wymieszać.
Opcjonalnie można dodać 30g awokado.
Smacznego !
Stosowana w diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CIECIERZYCĄ I VEGE FETĄ
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 30 g ciecierzycy z zalewy
- 1/3 sztuki ogórka
- 60 g czerwonej papryki
- 3 plasterki suszonych pomidorów
- 2 garści rukoli
- 40 g sera feta vege lub normalnego
- szczypiorek
- ocet balsamiczny, sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju z zalewy z pomidorów
- szczypta czarnuszki
Przygotowanie:
Komosę opłukać na sicie i gotować w szklance wody przez 15 minut. Składniki pokroić i wszystko wymieszać.
Opcjonalnie można dodać 30g awokado.
Smacznego !