BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

KOMOSA RYŻOWA, QUINOA, RYŻ PERUWIAŃSKI jest doskonała na słono, słodko, na śniadanie, obiad, kolację, do sałatek czy wypieków. Ze względów zdrowotnych nazywana przez Inków "ŚWIĘTYM ZIARNEM". Jest pseudozbożem, ziarnem bogatym w skrobie, wartościowe tłuszcze oraz pełnowartościowe białko. Posiada niski indeks glikemiczny i jest źródłem błonnika, który doskonale wpływa na gospodarkę cukrową i lipidową. Dzięki zawartości flawonoidów, w tym szczególnie kwercetyny, chroni przed starzeniem się organizmu i rozwojem wielu chorób.

Stosowana w diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CIECIERZYCĄ I VEGE FETĄ

Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 30 g ciecierzycy z zalewy
  • 1/3 sztuki ogórka
  • 60 g czerwonej papryki
  • 3 plasterki suszonych pomidorów
  • 2 garści rukoli
  • 40 g sera feta vege lub normalnego
  • szczypiorek
  • ocet balsamiczny, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju z zalewy z pomidorów
  • szczypta czarnuszki

Przygotowanie:
Komosę opłukać na sicie i gotować w szklance wody przez 15 minut. Składniki pokroić i wszystko wymieszać.
Opcjonalnie można dodać 30g awokado.

Smacznego !

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję