ROZGRZEWAJĄCA HERBATA Z IMBIREM I MIODEM
ZIMOWA HERBATA Z IMBIREM i miodem...
Czas przeziębień znajduje się w punkcie kulminacyjnym. Zmagając się z bólem gardła, chrypą i kaszlem, możemy się wspomagać naturalnymi składnikami.
IMBIR - magiczne kłącze.
Imbir - kłącze mocy (łac. Zingiber officinale Rosc) jest rośliną pochodzącą z terenów Azji południowo - wschodniej.
Aromatyczne kłącze wykorzystywane bardzo chętnie w kuchni, ale również jako naturalna alternatywa na przeziębienie.
Imbir uważany jest za skuteczny środek przeciwzapalny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo oraz hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dlatego, imbir często polecany jest jako naturalny sposób na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności organizmu.
Imbir bogaty jest w wiele składników odżywczych takich jak witaminy B i C, minerały: glin, fosfor, wapń, chrom , aminokwasy czy olejki eteryczne. Olejki zawarte w imbirze to cytronelol odpowiedzialny za cytrynowy zapach, oraz gingerol, odpowiada za nadanie imbirowi charakterystycznego pikantnego smaku.
Do walki z grypą i uporczywym kaszlem idealny jest imbir z cytryną i miodem, podawany w postaci ciepłego naparu. Miód przydaje się w walce z bólem gardła, a cytryna to doskonała dawka witaminy C. Opcjonalnie można dodać kilka goździków i cynamon.
Herbatka z naparu imbirowego jest również doskonała w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm i wprowadzić nas w miłą atmosferę.
Czas przeziębień znajduje się w punkcie kulminacyjnym. Zmagając się z bólem gardła, chrypą i kaszlem, możemy się wspomagać naturalnymi składnikami.
IMBIR - magiczne kłącze.
Imbir - kłącze mocy (łac. Zingiber officinale Rosc) jest rośliną pochodzącą z terenów Azji południowo - wschodniej.
Aromatyczne kłącze wykorzystywane bardzo chętnie w kuchni, ale również jako naturalna alternatywa na przeziębienie.
Imbir uważany jest za skuteczny środek przeciwzapalny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo oraz hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dlatego, imbir często polecany jest jako naturalny sposób na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności organizmu.
Imbir bogaty jest w wiele składników odżywczych takich jak witaminy B i C, minerały: glin, fosfor, wapń, chrom , aminokwasy czy olejki eteryczne. Olejki zawarte w imbirze to cytronelol odpowiedzialny za cytrynowy zapach, oraz gingerol, odpowiada za nadanie imbirowi charakterystycznego pikantnego smaku.
Do walki z grypą i uporczywym kaszlem idealny jest imbir z cytryną i miodem, podawany w postaci ciepłego naparu. Miód przydaje się w walce z bólem gardła, a cytryna to doskonała dawka witaminy C. Opcjonalnie można dodać kilka goździków i cynamon.
Herbatka z naparu imbirowego jest również doskonała w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm i wprowadzić nas w miłą atmosferę.