Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym
Dziś pomysł na pyszną roladę...
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM I SERKIEM CHRZANOWYM i suszonymi pomidorami
Najczęściej przygotowywana na przyjęcia jako przystawka, ale jest również doskonała jako drugie śniadanie lub kolacja. Przygotowuje się ją błyskawicznie, no i doskonale smakuje ?
SKŁADNIKI:
250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej np. gryczanej niepalonej
1 serek śmietankowy
1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia
2 łyżki ziaren słonecznika
3 suszone pomidory w oleju
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrozić. Na oleju kokosowym podsmażyć wyciśnięty czosnek, następnie dodać odciśnięty szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać i wystudzić.
Z białek ubić sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać, żółtka i mąkę. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą.
Gotową masę przełożyć na foremkę 20x30 wyłożoną papier do pieczenia i posypać nasionami słonecznika. Piec w temp. 175 stopni C około 10-15 minut.
Po tym czasie roladę wyjąć z piekarnika i nawinąć na suchy ręcznik kuchenny i pozostawić do wystudzenia.
W tym czasie serek wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki.
Wystudzona roladę rozwinąć, na wierzch posmarować serkiem, ułożyć plastry łososia i plasterki suszonych pomidorów.
Roladę zwinąć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki.
Smacznego ?
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM I SERKIEM CHRZANOWYM i suszonymi pomidorami
Najczęściej przygotowywana na przyjęcia jako przystawka, ale jest również doskonała jako drugie śniadanie lub kolacja. Przygotowuje się ją błyskawicznie, no i doskonale smakuje ?
SKŁADNIKI:
250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej np. gryczanej niepalonej
1 serek śmietankowy
1 duża łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia
2 łyżki ziaren słonecznika
3 suszone pomidory w oleju
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrozić. Na oleju kokosowym podsmażyć wyciśnięty czosnek, następnie dodać odciśnięty szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać i wystudzić.
Z białek ubić sztywną pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać, żółtka i mąkę. Wymieszać i połączyć z ubitą pianą.
Gotową masę przełożyć na foremkę 20x30 wyłożoną papier do pieczenia i posypać nasionami słonecznika. Piec w temp. 175 stopni C około 10-15 minut.
Po tym czasie roladę wyjąć z piekarnika i nawinąć na suchy ręcznik kuchenny i pozostawić do wystudzenia.
W tym czasie serek wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki.
Wystudzona roladę rozwinąć, na wierzch posmarować serkiem, ułożyć plastry łososia i plasterki suszonych pomidorów.
Roladę zwinąć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki.
Smacznego ?