CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI
Dziś pomysł na posiłek do pracy i na obiad i na kolację...
Co prawda to nie sezon na cukinię, ale już bardzo chce się świeżych warzyw. Faszerowane cukinie doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zrobimy na obiad jedną więcej, możemy zabrać ją zamiast kanapek do pracy na drugie śniadanie następnego dnia. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej tylko z ryżem i warzywami lub z odrobiną mielonego mięsa np. filet z kurczaka, indyk.
Składniki:
1 cukinia
50 g fileta z kurczaka
1/2 cebuli
60 g papryki czerwonej
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
30 g ugotowanego ryżu
20 g sera żółtego lub mozzarella
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, mięta
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić, wyjąc środek z pesteczkami.
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, mięso mielone - jeśli używamy, drobno pokrojony środek z cukinii i paprykę.
Przyprawić ziołami.
Zalać farsz przecierem i gotować 5 minut. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Gotowym farszem, napełnić cukinie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć cukinię, przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Następnie posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego ?
Co prawda to nie sezon na cukinię, ale już bardzo chce się świeżych warzyw. Faszerowane cukinie doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zrobimy na obiad jedną więcej, możemy zabrać ją zamiast kanapek do pracy na drugie śniadanie następnego dnia. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej tylko z ryżem i warzywami lub z odrobiną mielonego mięsa np. filet z kurczaka, indyk.
Składniki:
1 cukinia
50 g fileta z kurczaka
1/2 cebuli
60 g papryki czerwonej
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
30 g ugotowanego ryżu
20 g sera żółtego lub mozzarella
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, mięta
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić, wyjąc środek z pesteczkami.
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, mięso mielone - jeśli używamy, drobno pokrojony środek z cukinii i paprykę.
Przyprawić ziołami.
Zalać farsz przecierem i gotować 5 minut. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Gotowym farszem, napełnić cukinie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć cukinię, przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Następnie posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego ?