BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI

CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI

Dziś pomysł na posiłek do pracy i na obiad i na kolację...
Co prawda to nie sezon na cukinię, ale już bardzo chce się świeżych warzyw. Faszerowane cukinie doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Jeśli zrobimy na obiad jedną więcej, możemy zabrać ją zamiast kanapek do pracy na drugie śniadanie następnego dnia. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej tylko z ryżem i warzywami lub z odrobiną mielonego mięsa np. filet z kurczaka, indyk.

Składniki:

1 cukinia
50 g fileta z kurczaka
1/2 cebuli
60 g papryki czerwonej
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
30 g ugotowanego ryżu
20 g sera żółtego lub mozzarella
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oregano, tymianek, mięta
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić, wyjąc środek z pesteczkami.
Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, mięso mielone - jeśli używamy, drobno pokrojony środek z cukinii i paprykę.
Przyprawić ziołami.
Zalać farsz przecierem i gotować 5 minut. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Gotowym farszem, napełnić cukinie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć cukinię, przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Następnie posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Smacznego ?
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję