Keto ciasto migdałowe z bitą śmietaną
Dziś pomysł na keto ciastko...
Bez dodatku cukru i bezglutenowe.
Dieta keto to dieta gdzie ilośc węglowodanów obniża się do bardzo małej ilości, a organizm przestawia się z czerpania energii z węglowodanów, na czerpanie energii z tłuszczy.
Dieta KETO jest doskonała dla osób które maja problemy z gospodarką insulinową. Jednak należy pamiętac, że diety ketogenicznej nie ustawiamy na własna rękę. Musi to zrobić wykfalifikowany dietetyk.
CIASTO MIGDAŁOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
*ciasto:
3 jaja
80 g masła lub oleju kokosowego
200 g mąki migdałowej
50-100 g erytrytolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji migdałowej
*krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200g borówek
maliny i jeżyny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z erytrytolem na gładką masę, następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło lub olek kokosowy. Do przygotowanej masy wsypać mąkę migdałową i wlać esencję migdałową. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do tortownicy 20 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ( termoobieg) w 170 stopniach C przez 30 minut, następnie piekarnik wyłączyć i jeszcze 10 minut potrzymać ciasto w zamkniętym piekarniku.
Wystudzić.
Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę i następnie małymi porcjami dodać serek mascarpone. Delikatnie połączyć składniki. Można opcjonalnie dodać do kremu laskę wanilii.
Krem wymieszać łyżką z borówkami i wyłożyć na wystudzone ciasto. Udekorować owocami: malinami i jeżynami.
Pycha ?
Bez dodatku cukru i bezglutenowe.
Dieta keto to dieta gdzie ilośc węglowodanów obniża się do bardzo małej ilości, a organizm przestawia się z czerpania energii z węglowodanów, na czerpanie energii z tłuszczy.
Dieta KETO jest doskonała dla osób które maja problemy z gospodarką insulinową. Jednak należy pamiętac, że diety ketogenicznej nie ustawiamy na własna rękę. Musi to zrobić wykfalifikowany dietetyk.
CIASTO MIGDAŁOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
*ciasto:
3 jaja
80 g masła lub oleju kokosowego
200 g mąki migdałowej
50-100 g erytrytolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji migdałowej
*krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200g borówek
maliny i jeżyny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubić z erytrytolem na gładką masę, następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło lub olek kokosowy. Do przygotowanej masy wsypać mąkę migdałową i wlać esencję migdałową. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do tortownicy 20 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ( termoobieg) w 170 stopniach C przez 30 minut, następnie piekarnik wyłączyć i jeszcze 10 minut potrzymać ciasto w zamkniętym piekarniku.
Wystudzić.
Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę i następnie małymi porcjami dodać serek mascarpone. Delikatnie połączyć składniki. Można opcjonalnie dodać do kremu laskę wanilii.
Krem wymieszać łyżką z borówkami i wyłożyć na wystudzone ciasto. Udekorować owocami: malinami i jeżynami.
Pycha ?