
Faszerowana cukinia indykiem - krążki
Dziś pomysł na cukinię ...
Kto lubi cukinię, ten wie, że cukinia nadaje się do wszystkiego. Można z niej piec pasztety, ciasta, dodawać do gulaszy, zup, piec w różnej postaci i grillować.
Dziś pomysł na krążki z cukinii. W sezonie cukinie tak szybko rosną, że możemy przegapić jej zerwanie. Wtedy wyrastają duże i dorodne okazy. Można ją wtedy pokroić na krążki i faszerowac dowolnym farszem.
KRĄŻKI CUKINII FASZEROWANE INDYKIEM
Składniki:
1 duża cukinia
1 polędwica z indyka
mała cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 jajko
1/3 papryki żołtej
1 ząbek czosnku
1 pomidor ( obrany ze skórki i pokrojony)
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy i kroimy w 1,5 cm plastry. Wyjmujemy pestki, z cukinii powstaną krążki.
Układami krążki na papierze do pieczenia i faszerujemy przygotowanym farszem.
Farsz: Na oleju kokosowym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Polędwice z indyka, drobno kroimy i dodajemy ją do cebulki. Przyprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. Jeszcze przez chwilę podsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny farsz mieszamy z jakiem i nakładamy do krążków z cukinii.
Szybsza wersja: wszystkie pokrojone składniki wymieszać w misce, tylko podsmażyć cebulkę z czosnkiem i taki farsz nakładać do krążków.
Przygotowane krążki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Opcjonalnie możemy posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Pyszne i delikatne.
Smacznego ?
Kto lubi cukinię, ten wie, że cukinia nadaje się do wszystkiego. Można z niej piec pasztety, ciasta, dodawać do gulaszy, zup, piec w różnej postaci i grillować.
Dziś pomysł na krążki z cukinii. W sezonie cukinie tak szybko rosną, że możemy przegapić jej zerwanie. Wtedy wyrastają duże i dorodne okazy. Można ją wtedy pokroić na krążki i faszerowac dowolnym farszem.
KRĄŻKI CUKINII FASZEROWANE INDYKIEM
Składniki:
1 duża cukinia
1 polędwica z indyka
mała cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 jajko
1/3 papryki żołtej
1 ząbek czosnku
1 pomidor ( obrany ze skórki i pokrojony)
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy i kroimy w 1,5 cm plastry. Wyjmujemy pestki, z cukinii powstaną krążki.
Układami krążki na papierze do pieczenia i faszerujemy przygotowanym farszem.
Farsz: Na oleju kokosowym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Polędwice z indyka, drobno kroimy i dodajemy ją do cebulki. Przyprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. Jeszcze przez chwilę podsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny farsz mieszamy z jakiem i nakładamy do krążków z cukinii.
Szybsza wersja: wszystkie pokrojone składniki wymieszać w misce, tylko podsmażyć cebulkę z czosnkiem i taki farsz nakładać do krążków.
Przygotowane krążki pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Opcjonalnie możemy posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.
Pyszne i delikatne.
Smacznego ?