BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
Pierogi z kapustą i grzybami (wersja bezglutenowa)

Pierogi z kapustą i grzybami (wersja bezglutenowa)

Wigilia i tradycyjne potrawy czas zacząć ...
Przygotować pierogi z mąki pszennej to żaden problem, gorsza sprawa jeśli mamy alergię na gluten lub chcemy coś zmienić w naszych przepisach. Mąki bez glutenu są bardzo ciężkie do wyrabiania, ponieważ się nie kleją, czyli właśnie pozbawione są tego kleistego składnika, którym jest gluten. Jednak nie ma co się trapić, można zrobić równie pyszne potrawy i bez glutenu, używają bardziej urozmaiconych składników do produkcji potraw świątecznych.


Ciasto na pierogi ( bezglutenowe)
SKŁADNIKI (1 wersja) :
300g mąki bezglutenowej Schar typ B
1 szklanka gorącej wody
4 łyżeczki oliwy
sól

Przygotowanie:
Wyrabiać ciasto do połączenia składników.

Ciasto na pierogi ( bezglutenowe)

SKŁADNIKI (2 wersja) :

100g mąki ryżowej
80g mąki gryczanej jasnej
60g maki z tapioki
60g skrobi ziemniaczanej
10g (1 łyżka) zmielonej łuski babki jajowatej
2 łyżki oliwy z oliwek
około 300 ml wrzątku

Przygotowanie:
Mąki wymieszaj w misce. Połowę przesyp do innej miski, dodaj łuski babki i zalej gorącą wodą. Wymieszaj dokładnie i wyrabiaj ciasto z resztą mąki, oliwy i soli. Gotowe ciasto przykryj miseczką.
Doskonałe również na uszka.
Smacznego 🙂

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję