BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Świąteczne pierniczki odsłona bezglutenowa...
Każdy, kto nie może jeść glutenu, poszukuje pysznych smaków zastępujących pszenne produkty. Te pierniczki są doskonałe. Pyszne, aromatyczne i bardzo długo można je przechowywać.

PIERNIKI GRYCZANE (bezglutenowe)
Składniki:
250 g maki gryczanej jasnej
200g mąki bezglutenowej Schar typ B lub ( 150 g maki ryżowej, 50g maki kukurydzianej, 50g tapioki)
200g masła lub oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka cynamonu
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Suche składniki wymieszać. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne wzorki. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.
Można polukrować lub oblać pierniczki gorzką czekoladą wymieszaną z kandyzowaną skórą pomarańczy.
Smacznego 🙂

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję