BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
co to jest gluten

CO TO JEST GLUTEN ?

Gluten jest wspólną (umowną) nazwą białek roślinnych pochodzenia zbożowego, należący do grupy prolamin.
Prolaminy występują w wielu zbożach: pszenica, żyto, jęczmień.

Podstawowe białka glutenowe to:
gliadyna w pszenicy,
sekalina w życie,
hordeina w jęczmieniu.

W skład glutenu pszennego wchodzą 3 rodzaje białek prostych:
- prolaminy (gliadyna) najwięcej około połowa białek,
- gluteliny (glutenina) około 1/3 białek,
- albuminy stanowią pozostałą część białek.

Gliadyna odgrywa podstawową rolę w powstawaniu celiakii. Jednakże sekalina oraz hordeina są równie toksyczne dla osób chorych na celiakię.

Duże zainteresowanie wywołuje awenina, prolamina zawarta w białku owsa. Awenina posiada inną sekwencję aminokwasów niż gliadyna oraz ilość aweniny w ziarnie owsa jest mniejsza niż zawartość gliadyny w pszenicy przez to wykazuje ona na ogół mniejsze działanie toksyczne u osób chorych na celiakię.

Należy podkreślić, że osoby z celiakią i innymi formami nietolerancji glutenu nie mogą spożywać także tzw. starych odmian pszenicy: orkiszu, samopszy, płaskurki. Mimo że zawierają one mniej glutenu niż współczesna pszenica, jest on nadal toksyczny dla osób chorych.

Gluten ma rzadko spotykane wśród innych białek właściwości: elastyczność, sprężystość, lepkość i plastyczność. Dlatego pieczywo ma tak wspaniałą konsystencję.
Praktycznie gluten nie ma właściwości odżywczych - odpowiada za konsystencję ciasta, spulchnia je, nadaje kleistości, objętości, zapobiega szybkiemu wysychaniu. Takie właściwości występują wtedy kiedy połączymy go z wodą.
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję