Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Blog
Dziś pomysł na smakowitą przekąskę, obiad, kolację lub drugie śniadanie... Bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Można zabrać do pracy w pudełeczko. Bardzo fajna opcja do upchnięcia warzyw, np. dla dzieci niejadków.
QUESADILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Składniki:
2 tortille
100 g kurczaka
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki kukurydzy
kawałek pora
ogórek konserwowy
sos pomidorowy
szczypiorek
20 g sera żółtego
1 jajko
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, oregano, kumin, chilli

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobna kostkę.
Na patelni podsmażyć na oleju kokosowym pokrojonego drobno pora, kurczaka i paprykę. Przyprawić.
Żółty ser zetrzeć. Jajko rozbełtać widelcem.
Na suchej rozgrzanej patelni, ułożyć jedną tortillę. Posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Przełożyć podsmażonego kurczaka z warzywami. Posypać kukurydza i pokrojonym w talarki ogórkiem konserwowym. Posypać serem i wylać na farsz jajko.
Przykryć druga tortillą.
Podsmażyć około 2 minut, aż placek się zarumieni i przeżucić na druga stronę.
Bardzo łatwy sposób przewracania: użyć talerza mniejszego niż średnica patelni, odwrócić patelnię i ponownie zsunąć placek.
Podsmażyć ponownie około 2-3 minuty, aż placek się zarumieni.
Na koniec można posypać szczypiorkiem.
Pycha na ciepło i na zimno.
Quesadilla słynie z dużej ilości sera, żeby uniknąć zbędnego tłuszczu używamy jajka wymieszanego z niewielka ilością sera. Zawsze to trochę mniej kalorii ?
Smacznego !!!