Pierogi z kapustą i grzybami (wersja bezglutenowa)

Pierogi z kapustą i grzybami (wersja bezglutenowa)

Blog
Wigilia i tradycyjne potrawy czas zacząć ...
Przygotować pierogi z mąki pszennej to żaden problem, gorsza sprawa jeśli mamy alergię na gluten lub chcemy coś zmienić w naszych przepisach. Mąki bez glutenu są bardzo ciężkie do wyrabiania, ponieważ się nie kleją, czyli właśnie pozbawione są tego kleistego składnika, którym jest gluten. Jednak nie ma co się trapić, można zrobić równie pyszne potrawy i bez glutenu, używają bardziej urozmaiconych składników do produkcji potraw świątecznych.


Ciasto na pierogi ( bezglutenowe)
SKŁADNIKI (1 wersja) :
300g mąki bezglutenowej Schar typ B
1 szklanka gorącej wody
4 łyżeczki oliwy
sól

Przygotowanie:
Wyrabiać ciasto do połączenia składników.

Ciasto na pierogi ( bezglutenowe)

SKŁADNIKI (2 wersja) :

100g mąki ryżowej
80g mąki gryczanej jasnej
60g maki z tapioki
60g skrobi ziemniaczanej
10g (1 łyżka) zmielonej łuski babki jajowatej
2 łyżki oliwy z oliwek
około 300 ml wrzątku

Przygotowanie:
Mąki wymieszaj w misce. Połowę przesyp do innej miski, dodaj łuski babki i zalej gorącą wodą. Wymieszaj dokładnie i wyrabiaj ciasto z resztą mąki, oliwy i soli. Gotowe ciasto przykryj miseczką.
Doskonałe również na uszka.
Smacznego 🙂
Drukuj