Tofu z bakłażanem

Tofu z bakłażanem

Blog

TOFU Z BAKŁAŻANEM
Dziś pomysł na mega szybki obiad w 30 minut i do tego wegański ...


Składniki (2 porcje):
1 kostka tofu wędzonego
1 bakłażan
garść szpinaku
2 ząbki czosnku
1 szklanka przecieru pomidorowego
100 g ryżu
bazylia, oregano, mięta, sól, pieprz,
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka oleju kokosowego
garść pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE:
Bakłażan pokroić w plastry i posolić. Tofu pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć wyciśnięty czosnek, następnie dodać tofu, przyprawić ziołami. Z bakłażana zmyć kropelki wody i pokroić w kostkę, dodać do tofu. Smażyć 5 minut, mieszając. Na koniec dodać garść szpinaku. Zalać wszystko przecierem, doprawić solą, pieprzem i miodem. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut, aż bakłażan zmięknie. Podawać na ryżu, posypane natką pietruszki z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego ?