Placuszki z cukinii z mąki z ciecierzycy - bezglutenowe
Dziś pomysł na pyszne placuszki...
Cukinia pyszna i smakowita, pojawiła się już w sklepach i na ryneczkach. Najpyszniejsza jest ta prosto z krzaczka, ale jeśli nie mamy możliwości takiej kupić lub zerwać możemy tworzyć wszelakie kombinacje używając tej ze sklepu ? Ja uwielbiam cukinię i używam jej do wszystkiego: grilluję, faszeruję, dodaje do potraw, piekę kotlety, pasztety i robię sałatki.
Dziś pyszne placuszki bezglutenowe i wegetariańskie.
Można je jeść posypane żółtym serem lub białym, z ketchupem lub jogurtem oraz z dodatkiem pasty z łososia lub pieczonym łososiem. Doskonałe na śniadanie, obiad lub kolację.
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKI Z CIECIERZYCY - bezglutenowe
Składniki:
1 cukinia
3/4 szklanki maki z ciecierzycy, może być inna
1/2 szklanki mleka - zwykłe lub roślinne
natka pietruszki
kawałek pora
1 łyżki tapioki
1 jajko - nie musi być w wersji wegańskiej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, obieramy, wyjmujemy pestki jeśli są duże i trzemy ta tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby cukinia puściła wodę.
Po tym czasie cukinię odciskamy, wlewamy mleko i wsypujemy wszystkie składniki.
Natkę pietruszki i pora należy drobno pokroić. Przyprawić całość solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor.
Były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić ładnego zdjęcia bo wszystkie zniknęły z talerza ?
Smacznego ?
Cukinia pyszna i smakowita, pojawiła się już w sklepach i na ryneczkach. Najpyszniejsza jest ta prosto z krzaczka, ale jeśli nie mamy możliwości takiej kupić lub zerwać możemy tworzyć wszelakie kombinacje używając tej ze sklepu ? Ja uwielbiam cukinię i używam jej do wszystkiego: grilluję, faszeruję, dodaje do potraw, piekę kotlety, pasztety i robię sałatki.
Dziś pyszne placuszki bezglutenowe i wegetariańskie.
Można je jeść posypane żółtym serem lub białym, z ketchupem lub jogurtem oraz z dodatkiem pasty z łososia lub pieczonym łososiem. Doskonałe na śniadanie, obiad lub kolację.
PLACUSZKI Z CUKINII Z MĄKI Z CIECIERZYCY - bezglutenowe
Składniki:
1 cukinia
3/4 szklanki maki z ciecierzycy, może być inna
1/2 szklanki mleka - zwykłe lub roślinne
natka pietruszki
kawałek pora
1 łyżki tapioki
1 jajko - nie musi być w wersji wegańskiej
sól, pieprz
olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy, obieramy, wyjmujemy pestki jeśli są duże i trzemy ta tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby cukinia puściła wodę.
Po tym czasie cukinię odciskamy, wlewamy mleko i wsypujemy wszystkie składniki.
Natkę pietruszki i pora należy drobno pokroić. Przyprawić całość solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor.
Były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić ładnego zdjęcia bo wszystkie zniknęły z talerza ?
Smacznego ?