Jagodzianki bezglutenowe

Jagodzianki bezglutenowe

Blog

Wyszły przepyszne i mięciutkie. Polecam, jeśli macie ochotę na drożdzówki, a nie możecie jeść glutenu. Cisato wyszło mega miękkie i się nie rozsypywało. Bułeczki były świeże kilka dni.
Składniki:
250g mąki bezglutenowej np. Schar typ B
50g mąki gryczanej białej
50g masła
1 jajko
3 żołtka
50g cukru lub erytrytolu
125 ml ciepłego mleka
25g drożdży
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
300 - 400 g jagód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki.
Zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 - 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę. Do przesianej mąki, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po tym czasie, wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać jeszcze przez chwilę, uformować wałek i podzielić go na 16 równych części. Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nałożyć 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąką. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek lub kuleczkę.
Odłożyć na papier do pieczenia. Przygotowane bułeczki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować wszystkie jagodzianki.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 175-180 stopni C.
Dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Pycha ?