MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)

MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)

Blog
Jak Wielkanoc to musi być mazurek...
Ten jest wyjatkowo pyszny i nie czuć że jest bezglutenowy. Identyczny mozna upiec z maką glutenową.


MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)
Składniki:
170 g orzechów włoskich, zmielonych
170 g mąki pszennej lub bezglutenowej ( 150 g mąki Schar typ B, 50g mąki gryczanej białej)
50 g erytrytolu lub cukru pudru
200 g zimnego masła lub 150g oleju kokosowego
2 żółtka
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać zmielone orzechy i masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przenieść na papier do pieczenia i rozwałkować. Nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 25 minut na złoty kolor.
Opcjonalnie można posmarować powidłami śliwkowymi, posypać rodzynkami i pokrojonymi morelami oraz polać ciemną czekoladą.
Wersja bezglutenowa jest przepyszna.
Smacznego ?