BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)

MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)

Jak Wielkanoc to musi być mazurek...
Ten jest wyjatkowo pyszny i nie czuć że jest bezglutenowy. Identyczny mozna upiec z maką glutenową.


MAZUREK ORZECHOWY (bezglutenowy)
Składniki:
170 g orzechów włoskich, zmielonych
170 g mąki pszennej lub bezglutenowej ( 150 g mąki Schar typ B, 50g mąki gryczanej białej)
50 g erytrytolu lub cukru pudru
200 g zimnego masła lub 150g oleju kokosowego
2 żółtka
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać zmielone orzechy i masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przenieść na papier do pieczenia i rozwałkować. Nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 25 minut na złoty kolor.
Opcjonalnie można posmarować powidłami śliwkowymi, posypać rodzynkami i pokrojonymi morelami oraz polać ciemną czekoladą.
Wersja bezglutenowa jest przepyszna.
Smacznego 🙂

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję