BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
FRYTKI Z BATATÓW

FRYTKI Z BATATÓW

Dziś pomysł na mega szybką przekąskę lub dodatek do dania...
FRYTKI Z BATATÓW
Czy wiesz jakie właściwości zdrowotne posiadają bataty? Warto je wprowadzić do codziennej diety, żeby urozmaicić nasz jadłospis.

Bataty (łac. Ipomoea batatas) to inaczej słodkie ziemniaki, patat, kūmara lub wijec ziemniaczany.
Bulwy batata to źródło witamin: z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), C, E i kwasu foliowego oraz mnóstwo minerałów: magnez, wapń, fosfor, potas, sód, siarka, chlor, żelazo, jod.
Bataty zawierają rafinozę - jeden z cukrów, który powoduje wzdęcia. Osoby cierpiące na SIBO mocno mogą odczuwać ich zjedzenie.
Bataty o żółtym miąższu są źródłem karotenów w tym luteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Czerwone odmiany batatów zawierają likopen, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Fioletowe odmiany, zawierają antocyjany, silne przeciwutleniacze, które niszczą komórki rakowe.
Bataty polecane są dla osób z cukrzycą, zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają, dlatego nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Przydają się również w diecie insulinowej, przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę.
Bataty nie zawierają glutenu, więc mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na celiakię.

FRYTKI Z BATATÓW

Składniki:
2 bataty
2 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
1 płaska łyżka mąki ryżowej

Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić w dowolne kawałki.
W misce wymieszać olej, paprykę,tymianek i dodać bataty. Wymieszać dokładnie i posypać mąką ryżową. Jeszcze raz wymieszać i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić.
Piec w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Smacznego ?
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję