Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Blog
Świąteczne pierniczki odsłona bezglutenowa...
Każdy, kto nie może jeść glutenu, poszukuje pysznych smaków zastępujących pszenne produkty. Te pierniczki są doskonałe. Pyszne, aromatyczne i bardzo długo można je przechowywać.

PIERNIKI GRYCZANE (bezglutenowe)
Składniki:
250 g maki gryczanej jasnej
200g mąki bezglutenowej Schar typ B lub ( 150 g maki ryżowej, 50g maki kukurydzianej, 50g tapioki)
200g masła lub oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżka cynamonu
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Suche składniki wymieszać. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne wzorki. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C na złoty kolor.
Można polukrować lub oblać pierniczki gorzką czekoladą wymieszaną z kandyzowaną skórą pomarańczy.
Smacznego 🙂
Drukuj