Gulasz wegański z dynią

Gulasz wegański z dynią

Blog

Dziś pomysł na szybki obiad...
WEGE GULASZ WARZYWNY Z DYNIĄ
Obiad w 30 minut ? Tak. Wystarczy mieć składniki i robi się sam.
Jeszcze jest dynia, więc trzeba korzystać ?
Danie doskonale smakuje na zimno i na drugi dzień. Dobry pomysł na danie do lunch box-a.
To wersja wegańska, ale można szybko zamienić przepis na wersję mięsną, dodając kilka plasterków pokrojonej w kostkę dobrej jakości szynki.



WEGE GULASZ WARZYWNY Z DYNIĄ
Składniki:
200 g obranej dyni
200g brokuła
2 garści szpinaku
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania ryżu
sól, papryka słodka, pieprz ziołowy
1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Na oleju podsmażyć posiekana cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić solą, papryką i pieprzem ziołowym. Podlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem 10 minut. W tym czasie ugotować ryż i podgotować brokuł. Do dyni dodać szpinak i pokrojoną w paski paprykę. Dusić jeszcze około 10 minut, aż dynia zmięknie. Jeśli potrzeba podlać odrobiną wody. Na koniec dodać ugotowany brokuł i wszystko razem wymieszać. Podawać z ryżem.


Smacznego ?