BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
Paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną

Paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną

Święta, święta, święta ...
Pomysł na pyszne paszteciki do barszczyku.

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I ŻURAWINĄ
(wersja bezglutenowa)

Składniki:
CIASTO:
350 g mąki bezglutenowej Schar do chleba
50g mąki gryczanej niepalonej białej
40 g świeżych drożdży (lub 8 g instant)
3 żółtka
100 g masła
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli

FARSZ:
150 g mrożonych grzybów (lub 15 g suszonych)
250 g kapusty kiszonej
1/2 cebuli
1/3 jabłka
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu jarzynowego
6 łyżek wody
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka kminku

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Przygotowań rozczyn z drożdży. Jeśli używasz drożdży instant pomiń ten proces. Do miski wlej mleko około 150 ml, drożdże, cukier i łyżkę mąki bezglutenowej. Dokładnie wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Następnie przesiej mąkę do większej miski, dodaj sól i wymieszać. Wlej rozczyn z drożdży i wymieszaj. Dodawaj stopniowo żółtka o pokojowej temperaturze, cały czas mieszając wyrabiaj ciasto. Na koniec stopniowo dodawaj miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz:
W tym czasie przygotuj farsz.
Grzyby namoczyć na noc (wodę zostawiamy do kapusty), mrożone odmrozić. Następnego dnia pokroić drobno i podsmażyć na oleju z cebulką, czosnkiem i kminkiem. Następnie dodać kapustę odciśniętą i jeśli mocno kwaśna, jeden raz przelaną wodą. Wymieszać wszystkie składniki, dodać tarte jabłko, zalać winem i odrobiną wody z grzybów. Przyprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodać żurawinę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 10 minut i odstawić do ostygnięcia.

Paszteciki:
Wyrośnięte ciasto, przenieść na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie rozwałkować na prostokąt, który przeciąć na paski około 11 cm. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta, sklejeniem na spód. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przeciąć nożem na mniejsze kawałki, posmarować żółtkiem, posypać makiem lub kminkiem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Smacznego 🙂

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję