Krem z dyni z imbirem i serem wędzonym

Krem z dyni z imbirem i serem wędzonym

Blog
KREM Z DYNI Z IMBIREM I KURKUMĄ podawany z wędzonym serem
Sezon na dynie, należy odpowiednio wykorzystać.

Składniki:
500g dyni po obraniu
250 g ziemniaków
1,5 litra wywaru warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki imbiru,
pieprz, sól
1 łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie: płatki chilli, pestki dyni, pestki słonecznika, ser oscypek lub ser wędzony

Przygotowanie:
Dynie i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Następnie dodać pokrojoną dynię i ziemniaki. Smażyć, mieszając co chwilę około 10 minut. Do gorącego wywaru warzywnego przełożyć podsmażone składniki. Dodać sól, pieprz, kurkumę i imbir. Gotować, aż składniki zmiękną. Następnie dolać mleko i zmiksować.
Podawać opcjonalnie: z pestkami dyni, pestkami słonecznika, płatkami chilli, oscypkiem lub pokrojonym wędzonym serem.
Smacznego ?