BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
Krem z dyni z imbirem i serem wędzonym

Krem z dyni z imbirem i serem wędzonym

KREM Z DYNI Z IMBIREM I KURKUMĄ podawany z wędzonym serem
Sezon na dynie, należy odpowiednio wykorzystać.

Składniki:
500g dyni po obraniu
250 g ziemniaków
1,5 litra wywaru warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
pół łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki imbiru,
pieprz, sól
1 łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie: płatki chilli, pestki dyni, pestki słonecznika, ser oscypek lub ser wędzony

Przygotowanie:
Dynie i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Następnie dodać pokrojoną dynię i ziemniaki. Smażyć, mieszając co chwilę około 10 minut. Do gorącego wywaru warzywnego przełożyć podsmażone składniki. Dodać sól, pieprz, kurkumę i imbir. Gotować, aż składniki zmiękną. Następnie dolać mleko i zmiksować.
Podawać opcjonalnie: z pestkami dyni, pestkami słonecznika, płatkami chilli, oscypkiem lub pokrojonym wędzonym serem.
Smacznego 🙂

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję