zupa botwinka

Botwinka

Blog

Pomysł na pyszną i zdrową zupkę...
BOTWINKA

Składniki:
WYWAR:
1 litr wody
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
kawałek pora
natka pietruszki, lubczyk
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie ; masło lub skrzydełka z kurczaka
do zupy:
2 pęczki botwinki wraz z buraczkami lub
3 buraczki
2 łyżeczki soku z cytryny
pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Nastawić wywar na mięsie lub na maśle. Warzywa obrać, pokroić i gotować około 20 minut; jeśli warzywny, jeśli mięsny dłużej. Następnie opcjonalnie mięso wyjąć z wywaru. Dodać pokrojone buraczki, następnie posiekane łodyżki oraz liście botwinki i gotować przez ok. 7 minut. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodać sok z cytryny oraz posiekany koperek.
Opcjonalnie można dodać śmietanę lub jogurt.
Podawać z jakiem i młodymi ziemniaczkami.
Smacznego ?