BLOG

Porady zdrowotne i dietetyczne - pyszne pomysły na dania
KONTAKT
zupa botwinka

Botwinka

Pomysł na pyszną i zdrową zupkę...
BOTWINKA

Składniki:
WYWAR:
1 litr wody
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
kawałek pora
natka pietruszki, lubczyk
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie ; masło lub skrzydełka z kurczaka
do zupy:
2 pęczki botwinki wraz z buraczkami lub
3 buraczki
2 łyżeczki soku z cytryny
pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Nastawić wywar na mięsie lub na maśle. Warzywa obrać, pokroić i gotować około 20 minut; jeśli warzywny, jeśli mięsny dłużej. Następnie opcjonalnie mięso wyjąć z wywaru. Dodać pokrojone buraczki, następnie posiekane łodyżki oraz liście botwinki i gotować przez ok. 7 minut. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodać sok z cytryny oraz posiekany koperek.
Opcjonalnie można dodać śmietanę lub jogurt.
Podawać z jakiem i młodymi ziemniaczkami.
Smacznego 🙂

  • wywar z botwinki można użyć do zrobienia chłodnika

Drukuj  
Save
Preferencje użytkownika dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Jeśli zrezygnujesz z używania plików cookie, ta strona może nie działać zgodnie z oczekiwaniami.
Akceptuję
Nie akceptuję
Czytaj więcej
Polityka Prywatności Cookies i RODO
To niewielkie informacje nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym.
Cookies
Akceptuję
Rezygnuję
Analytics
Narzędzia służące do analizy danych w celu pomiaru skuteczności strony internetowej i zrozumienia, jak ona działa.
Google Analytics
Akceptuję
Rezygnuję