Glutenfree, co to?
Jakie to są produkty bezglutenowe ?
Bezpieczne produkty bezglutenowe, a więc takie, które bez obaw mogą spożywać osoby chorujące na celiakię lub inne choroby związane z nietolerancją glutenu, to żywność oznaczona znakiem przekreślonego kłosa i/lub napisem „gluten free”.
Obecność znaku przekreślonego kłosa na opakowaniu danego produktu oznacza, że jest on przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS (Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią).
PRODUKTY BEZGLUTENOWE to przede wszystkim produkty zrobione ze zbóż naturalnie bezglutenowych, takich jak: proso, gryka, ryż, amarantus, kukurydza czy komosa ryżowa, maniok, teff, kasza sorgo.
Dodatkowo glutenu nie zawierają:
świeże mięso,
ryby
jajka
nabiał (mleko, masło, jogurty naturalne, śmietany, twarogi, sery żółte)
warzywa i owoce
ziemniaki w tym mąka ziemniaczana
orzechy
rośliny strączkowe (soja, soczewica, ciemiężyca, fasola)
zioła
cukier
miód
soki
Ale uwaga! Wszystkie wymienione produkty są naturalnie bezglutenowe, co nie oznacza, że niektóre z nich nie mogą zawierać śladowych ilości glutenu.
Jak to możliwe?
Wystarczy, że na terenie zakładu, w którym żywność jest produkowana lub pakowana znajdują się produkty z glutenem i wtedy te naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem. Tak może być np. z orzechami i nasionami. Czasami dzieje się również tak, że niektóre produkty (np. wędliny) zawierają dodatki, które są glutenowe. To samo dotyczy jogurtów. Z założenia powinny być bezglutenowe, jednakże dodatki (np. barwniki, aromaty) czynią je produktami zawierającymi śladowe ilości glutenu.
Trzeba jednak zaznaczyć, że śladowe ilości glutenu mają znaczenie tylko dla osób cierpiących na celiakię i osób z silną alergią lub nietolerancją glutenu. Dla wszystkich innych stosujących dietę bezglutenową nie będą zagrożeniem.
Bezpieczne produkty bezglutenowe, a więc takie, które bez obaw mogą spożywać osoby chorujące na celiakię lub inne choroby związane z nietolerancją glutenu, to żywność oznaczona znakiem przekreślonego kłosa i/lub napisem „gluten free”.
Obecność znaku przekreślonego kłosa na opakowaniu danego produktu oznacza, że jest on przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS (Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią).
PRODUKTY BEZGLUTENOWE to przede wszystkim produkty zrobione ze zbóż naturalnie bezglutenowych, takich jak: proso, gryka, ryż, amarantus, kukurydza czy komosa ryżowa, maniok, teff, kasza sorgo.
Dodatkowo glutenu nie zawierają:
świeże mięso,
ryby
jajka
nabiał (mleko, masło, jogurty naturalne, śmietany, twarogi, sery żółte)
warzywa i owoce
ziemniaki w tym mąka ziemniaczana
orzechy
rośliny strączkowe (soja, soczewica, ciemiężyca, fasola)
zioła
cukier
miód
soki
Ale uwaga! Wszystkie wymienione produkty są naturalnie bezglutenowe, co nie oznacza, że niektóre z nich nie mogą zawierać śladowych ilości glutenu.
Jak to możliwe?
Wystarczy, że na terenie zakładu, w którym żywność jest produkowana lub pakowana znajdują się produkty z glutenem i wtedy te naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem. Tak może być np. z orzechami i nasionami. Czasami dzieje się również tak, że niektóre produkty (np. wędliny) zawierają dodatki, które są glutenowe. To samo dotyczy jogurtów. Z założenia powinny być bezglutenowe, jednakże dodatki (np. barwniki, aromaty) czynią je produktami zawierającymi śladowe ilości glutenu.
Trzeba jednak zaznaczyć, że śladowe ilości glutenu mają znaczenie tylko dla osób cierpiących na celiakię i osób z silną alergią lub nietolerancją glutenu. Dla wszystkich innych stosujących dietę bezglutenową nie będą zagrożeniem.