W jakich produktach znajduję się gluten?
GDZIE WYSTĘPUJE GLUTEN ?
Gluten – gdzie jest i na co zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych?
Gluten znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, tych gdzie do produkcji wykorzystana została pszenica lub jej odmiany (np. orkisz czy żyto, pszenżyto, jęczmień i owies).
Są to np. makarony, gotowe ciastka i ciasteczka, pieczywo z mąk glutenowych, musli, gotowe kaszki, słodycze, sosy, itp.
Oprócz tego gluten znajduje się również w kaszach (jęczmiennej, np. pęczaku oraz w kaszy kuskus czy bulgur), a także w produktach mlecznych i napojach z dodatkiem słodu jęczmiennego, w bułce tartej, kawie zbożowej, zwykłym sosie sojowym.
Ogólnie mówiąc, we wszystkich tych produktach, w których znajdują się zboża glutenowe w różnej postaci.
Jest również grupa produktów, które mogą (ale nie muszą) zawierać gluten. Uwagę tu należy zwrócić na różnego rodzaju przetwory mięsne (parówki, pasztety, wędliny), do których produkcji wykorzystuje się gluten pszenny.
Dodatkowo obecności odnotowuje się w gotowych słodyczach, chipach, paluszkach, napojach mlecznych, budyniach, majonezach, sosach w proszku, płatkach śniadaniowych, twarogach i serach. Wynika to z faktu, że produkty te mogły zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji lub gluten został użyty w nich jako wypełniacz lub zagęstnik.
Gluten – gdzie jest i na co zwrócić uwagę podczas zakupów spożywczych?
Gluten znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, tych gdzie do produkcji wykorzystana została pszenica lub jej odmiany (np. orkisz czy żyto, pszenżyto, jęczmień i owies).
Są to np. makarony, gotowe ciastka i ciasteczka, pieczywo z mąk glutenowych, musli, gotowe kaszki, słodycze, sosy, itp.
Oprócz tego gluten znajduje się również w kaszach (jęczmiennej, np. pęczaku oraz w kaszy kuskus czy bulgur), a także w produktach mlecznych i napojach z dodatkiem słodu jęczmiennego, w bułce tartej, kawie zbożowej, zwykłym sosie sojowym.
Ogólnie mówiąc, we wszystkich tych produktach, w których znajdują się zboża glutenowe w różnej postaci.
Jest również grupa produktów, które mogą (ale nie muszą) zawierać gluten. Uwagę tu należy zwrócić na różnego rodzaju przetwory mięsne (parówki, pasztety, wędliny), do których produkcji wykorzystuje się gluten pszenny.
Dodatkowo obecności odnotowuje się w gotowych słodyczach, chipach, paluszkach, napojach mlecznych, budyniach, majonezach, sosach w proszku, płatkach śniadaniowych, twarogach i serach. Wynika to z faktu, że produkty te mogły zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji lub gluten został użyty w nich jako wypełniacz lub zagęstnik.