Pierniki Świąteczne
Święta już, już ... Czas na pierniczki.
Dzieci uwielbiają piec i dekorować lukrem swoje wypieki.
Dziś pomysł na szybki i pyszny przepis na ...
PIERNICZKI Z LUKREM
Składniki:
250g maki pszennej
200g mąki żytniej
200g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika lub wersja własna: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta czarnego pieprzu, kolendry i anyżu.
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Suche składniki wymieszać. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i wałkować na grubość około 5mm. Wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka galaretki porzeczkowej
Dokładnie wymieszać i dekorować pierniczki.
Smacznego ?
Dzieci uwielbiają piec i dekorować lukrem swoje wypieki.
Dziś pomysł na szybki i pyszny przepis na ...
PIERNICZKI Z LUKREM
Składniki:
250g maki pszennej
200g mąki żytniej
200g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika lub wersja własna: łyżka cynamonu; łyżeczka mielonego imbiru; pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta czarnego pieprzu, kolendry i anyżu.
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Suche składniki wymieszać. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i wałkować na grubość około 5mm. Wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka galaretki porzeczkowej
Dokładnie wymieszać i dekorować pierniczki.
Smacznego ?