BLOG

Przepisy dietetyczne - Porady
KONTAKT
zakwas żytni na chleb lub bułki

Zakwas żytni na chleb - bułki

ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB LUB BUŁKI
Pieczecie sami chleb lub może chcecie zacząć?
Wystarczy dobrej jakości żytnia mąka i woda.
Chleb żytni na zakwasie wyśmienicie smakuje i długo zachowuje świeżość. Po zjedzeniu takiego chleba przez długi czas nie odczuwamy głodu, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze i błonnik.
Zakwas chlebowy to magia smacznego pieczywa. W zakwasie rozwijają się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), które są odpowiedzialne za proces fermentacji pozwalający na późniejsze wyrośnięcie ciasta. Głównym produktem tej reakcji jest kwas mlekowy, który odpowiada za zakwaszanie ciasta i spulchnianie pieczywa. Bakterie kwasu mlekowego, biorące udział w fermentacji mlekowej, występują naturalnie w jelitach zdrowego człowieka, są więc bardzo korzystne dla naszej flory bakteryjnej. Ponadto dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji pieczywo żytnie na zakwasie zawiera liczne minerały (np. cynk, magnez, żelazo) oraz jest bogatym źródłem witamin z grupy B.

JAK ZROBIĆ ZAKWAS NA CHLEB?
Potrzebna jest mąka żytnia najlepiej razowa - dobrej jakości i woda.
Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Po tym czasie możemy upiec swój pierwszy chleb. Codziennie o tej samej porze dodajemy 100g mąki i 100ml wody, aby powstało dosyć gęste, jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowej. Co 12 godz. dokładnie wszystko mieszamy.

JAK ZACZĄĆ?
Dzień 1 (np. 8 rano):
100 g mąki mieszamy drewnianą łyżką ze 100ml letniej wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Najlepiej użyć dość sporego naczynia, z czasem zaczyn będzie powiększał swoją objętość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ok. 25°C). Po 12 godz. (np. o godz. 20tej) mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Dzień 2 (8 rano):
Dosypujemy 100g mąki i 100ml letniej wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przykrywamy i odstawiamy. Po 12 godz. (o godz. 20tej) mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Dzień 3 (8 rano):
Dosypujemy 100g mąki i 100ml letniej wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przykrywamy i odstawiamy. Po 12 godz. (o godz. 20tej) mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Dzień 4 (8 rano):
Dosypujemy 100g mąki i 100ml letniej wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przykrywamy i odstawiamy. Po 12 godz. (o godz. 20tej) mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Dzień 5 (8 rano):
Dosypujemy 100g mąki i 100ml letniej wody, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Przykrywamy i odstawiamy. Po 12 godz. (o godz. 20tej) mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Dzień 6
To już koniec. Zakwas jest gotowy. Powinien pięknie pachnieć i "chodzić" czyli powinny tworzyć się w masie bąbelki powietrza. Możemy upiec na nim nasz pierwszy chleb na zakwasie.

Uwaga: Do pieczenia pierwszego chleba nie zużywamy całego zakwasu. Należy odłożyć około 3 łyżek zakwasu do słoika i wstawić go do lodówki. Będzie on nam potrzebny do pieczenia kolejnego chleba. Przy każdym kolejnym pieczeniu, odkładamy trochę zakwasu na kolejny raz. Dzięki temu nasz zakwas staje się coraz mocniejszy.

Drukuj