Bułka żytnia na zakwasie

Bułki żytnie na zakwasie

Blog
Dziś pomysł na domowe bułeczki...
BUŁKI ŻYTNIE NA ZAKWASIE
Nie wiem czy czytacie skład pieczywa. To co się teraz dzieje z ilością składników w zwykłej bułce lub chlebie jest przerażające. Dobre pieczywo to zakwas, woda, sól i mąka, opcjonalnie, żeby szybciej rosło drożdże. Niestety skład pieczywa sklepowego jest trochę inny. Długa lista składników, żeby pieczywo było miękkie, elastyczne, chrupiące i miało długą datę przydatności. Chemia spożywcza zamieszkała w naszym życiu na stałe. Znajduje się we wszystkim co spożywamy i codziennie zaśmieca nasz organizm mnóstwem niepotrzebnych związków. Drobnymi krokami możemy je eliminować, piekąc np. swoje pieczywo.

Składniki:
250g mąki żytniej
250g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
250-300 ml letniego mleka, może być woda
opcjonalnie, żeby bułki szybciej rosły 20 g drożdży
kilka łyżekek mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką mąki żytniej. Poczekać 10 minut, aż zaczną pracować. Do zakwasu, dodać mąkę, rozpuszczone w mleku drożdże, sól i wszystkie składniki dobrze wyrobić. Przykryć ciasto na 30 minut, aż lekko urośnie. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto, formować małe bułeczki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jak ładnie wyrosną, posmarować mlekiem, można posypać czarnuszką, makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis na zakwas na blogu.
http://www.larafit.pl/blog/30-zakwas-zytni-na-chleb-bulki