pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii z kaszą jaglaną

Blog
Dziś pomysł na danie mix...
PASZTET Z CUKINII Z KASZĄ JAGLANĄ
Można zjeść go na kanapki, można na ciepło z ogórkiem małosolnym, ale można też podsmażony na patelni jako obiad z młodymi ziemniaczkami. Jedna potrawa, tyle możliwości.
Składniki:
3 szklanki cukinii
2 duże marchewki
pół paczki ugotowanej kaszy jaglanej
20 g sera żółtego
1 cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
4 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew i cukinie trzemy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 20 minut, aż cukinia puści wodę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju. Do odciśniętej cukinii dodać cebulkę, ser żółty drobno pokrojony lub starty na grubych oczkach, jajka ( z białek ubijamy pianę), ugotowaną kasze jaglaną, pietruszkę, olej i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy i przeładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180-200 stopniach C około 70 minut.
Smacznego 🙂
Drukuj