BLOG

Przepisy dietetyczne - Porady
KONTAKT
pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Dziś pomysł na pyszną pastę kanapkową ...
PASTA KANAPKOWA Z BAKŁAŻANA
Składniki:
1 bakłażan,
pół selera,
1 szklanka ciecierzyca,
4 pomidory suszone z zalewy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, bazylia,
1 łyżeczka pestek dyni,
soku z cytryny,
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić na pół, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie zmyć wodą kropelki powstałe na bakłażanie, przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z połową selera i piec 20-30 minut w 180 stopniach C. Wystudzić. Do miski przełożyć wszystkie składnik, wycisnąć czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem.
Pysznie smakuje z chlebem żytnim, białym serem, posypane czarnuszką.
Smacznego 🙂

Drukuj