BLOG

Przepisy dietetyczne - Porady
KONTAKT
cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Pomysł na lekki obiad lub kolację ....
CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I MIĘSEM
Składniki:
250 g mięsa (cielęcina, indyk, kurczak)
pół torebki kaszy jaglanej
6 szt. niedużych cukinii
1 cebula
pół papryki
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych pomidorów
pół szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
opcjonalnie odrobina sera parmezan do posypania
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Wydrążony środek drobno pokroić. Cebulkę obrać i drobno pokroić. Mięso zmielić. Na rozgrzanej patelni podsmażyć, czosnek, cebulę, pokrojona paprykę, mięso mielone oraz wydrążony środek z cukinii. Następnie dodać ugotowana kasze jaglaną. Przyprawić, wlać koncentrat i posypać natką pietruszki. Wszystko wymieszać i gotowy farsz przełożyć na cukinie. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut pod przykryciem. Na koniec można posypać parmezanem.
Smacznego 🙂

Drukuj