BLOG

Przepisy dietetyczne - Porady
KONTAKT
pulpety z młodą kapustą w sosie słodko-kwaśnym

Pulpety z młodą kapustą w sosie słodko-kwaśnym

Dziś pomysł na słodko-kwaśny obiad...
PULPETY Z MŁODĄ KAPUSTĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Składniki:
1/2 kg łopatki, cielęciny lub karkówki
1/2 młodej kapusty
1 bułka sucha lub 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
1 cebula
2 łyżki oleju
3 łyżki kopru
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
1 szklanka wody
2 łyżki pietruszki natki
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekać i posolić. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Mięso zmielić z wyciśniętą bułką (lub zamiast bułki można dodać ugotowaną kaszę jaglaną). Kapustę odcisnąć z wody i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować niewielkie kotleciki i podsmażyć na łyżce oleju z obu stron. W dużym garnku podgrzać sos słodko kwaśny z 1 szklaną wody i przełożyć podsmażone pulpeciki. Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Posypać natką pietruszki. Można podawać z ryżem lub kaszą jaglaną i kalafiorem.
Smacznego

Drukuj